Pokemon GO

Jak Pokémon Go trhá rekordy

Pokémon Go se v App Store a Google Play objevila 6. července 2016 v USA, Austrálii a na Novém Zélandu. Dne 16. července byla oficiálně dostupná i v ČR.

Pokémon Go trhá rekordy

Už druhý den po vydání Pokémon Go překonala v počtu stažení v USA seznamovací aplikaci Tinder a v engagementu překonala Twitter. Týden po vydání se stala nejstahovanější aplikací v App Store, po otevření dalších trhu už v polovině měsíce dosáhl počet stažení 30 milionů, koncem července dosáhl 75 milionů a dál roste.

Úspěch vývojářů

Úspěch zaznamenali i vývojáři a lidé, co s franšízou souvisí. Akcie Nintenda se krátce po vydání hry zdvojnásobily, oživil se zájem o původní animovaný seriál z 90. let, stouply prodeje her i merchandisingu a zvýšení zájmu se dočkala i hra Ingress. Bezprecedentní úspěch hra zaznamenala v sociálním a fitness dopadu. Hře se podařilo hráče dostat skutečně ven, donutit k pohybu a komunikaci. Pokestopy se staly místem setkávání hráčů.

Pokémon proti obezitě

Zajímavou součástí hry je možnost líhnutí vajíček, ze kterých se mohou vylíhnout silnější a vzácnější Pokémoni než při chytání. K líhnutí dochází tím, že se hráč pohybuje. Protože nejde o krokoměr, dá se líhnutí docílit pohyby ruky, protože aplikace měří pohyb pomocí GPS. Hra Pokémon Go dosáhla v boji proti dětské obezitě za 14 dní větších úspěchů, než program Lets Move první dámy USA Michell Obamové za 8 let. U mobilních aplikací hra Pokémon Go využívá freemium model, je zdarma, ale obsahuje mikroplatby, za které si hráči mohou koupit další vybavení a vvylepšení, jako jsou pokébally, razzberries, líhně pro vajíčka i lákací moduly.

Bluetooth náramek Pokémon Go Plus

Bluetooth náramek Pokémon Go Plus umožní chytání pokémonů i bez nutnosti telefonu v ruce. Objevují se i sponzorované lokace. Byla uzavřena spolupráce i s řetězcem McDonalds v Japonsku, kdy se 3 000 prodejen stalo stadiony. Aplikace svým tvůrcům a investorům vydělává podle odhadu 10 milionů dolarů denně.