Pokémon hry

Pokémon hry

Aktivní uživatelé chytrých telefonů se jistě setkali se zmínkou o aplikaci Pokémon GO, která zasáhla smartphony, sociální sítě i média. Již v prvních dnech pokořila rekordy v počtu stažení a stala se celosvětovým fenoménem.

Pokémoni na konzolích, v seriálech i smartphonech

Hra Pokémon Go vychází z velmi populární herní, seriálové a filmové franšízy z 90. letech v Japonsku. Tvůrcem byl Satoshi Tajiri, který v dětství rád sbíral brouky. Proto představil koncept sbírání a chytání pokémonů, neboli pocket monsters - kapesních příšerek. Ve spolupráci se společností Nintendo vznikly v roce 1996 první hry. Na to navázal úspěšný animovaný seriál, několik celovečerních filmů, další konzolové hry a sběratelská karetní hra. Jedná se o jednu z nejúspěšnějších franšíz v historii.

Hra Pokémon Go

Hra Pokémon Go byla velký úspěch. CEO Nintenda Satoru Iwata a CEO Pokémon Company Tsunekazu Ishihara ve spolupráci s Googlem vytvořili Pokemon Challenge jako aprílový vtip pro Google Maps. Koncept měl potenciál a po úspěchu mobilní hry Ingress se autoři rozhodli koncepty propojit do hry Pokémon Go. Jedná se o první hru, kterou Nintendo pustilo i jiným způsobem než na své konzole.

Pokémoni a rozšířená realita

Vývojářem hry Pokemon Go je společnost Niantic. Ta vznikla v roce 2010 jako interní startup v rámci společnosti Google a roku 2013 vyvinula hru Ingress, ze které vychází Pokemon Go. Na různých místech v herní mapě jsou portály, o které bojují frakce Enlightened a Resistance - Osvícení a Odboj. Klíčové body často vznikly na místě reálných objektů, kašen a soch, proto rozšířená realita - augmented reality.

Princip hry Pokemon Go

Princip hry Pokemon Go je podobný Hráč se se svou postavou pohybuje po reálné herní mapě a chytá Pokémony. Ve hře Pokemon Go jde o Pokestopy, kde můžete získat Pokébally a další předměty jako lákací moduly, které zvýší počet objevujících se Pokémonů nebo razzberries usnadňujících chytání. Lákadlem aplikace je větší využití rozšířené reality. Hra využívá kameru telefonu a senzory jako kompas a gyroskop. Pokémony při chytání vidíte vždy zasazené do reálného světa.